
Превод от английски език 

Тук по-долу ще намерите РАЗЯСНЕНИЕ на ПРАВИЛО 7. Това е било договорено със 

СЪДИЙСКИЯ ОТДЕЛ НА ФИФА и следователно то трябва да се счита за автентично тълкуване 

на ФИФА. 

И накрая, изпращаме ви някои ПОЛОЖЕНИЯ относно броенето на секунди и 

позиционирането на третия съдия, които сега са задължителни за всички съдии на ФИФА. 

Както РАЗЯСНЕНИЕТО, така и ПОЛОЖЕНИЯТА бяха приети по време на СВЕТОВНАТА КУПА 

НА ФИФА ПО ПЛАЖЕН ФУТБОЛ. 

 

РАЗЯСНЕНИЕ НА ПРАВИЛО 7: Прекратяване на периодите на мача (страница 28 от 

Правилата на Играта) 

Мачът или периодът на мача приключва, когато: 

− [...]  

− топката докосва вратаря или (да се тълкува или/и) друг играч от защитаващия се 

отбор, страничните греди на вратата, напречната греда или пясъка, пресича линията 

на вратата и има отбелязан гол/няма отбелязан гол; 

− [...]  

− топката докосва друг играч (да се тълкува друг играч или други играчи) от отбора, 

който владее топката, преди да премине линията на вратата на собствената врата на 

отбора, в който случай се присъжда гол. 

 

ПОЛОЖЕНИЯ ЗА СЪДИИТЕ ПО ПЛАЖЕН ФУТБОЛ 

− Съдията ще брои по видим начин четирите секунди в случай на свободни удари 

− Позицията на третия съдия 

1) в случай на свободни удари в близост до противниковата въображаема линия за 

наказателен удар, третият съдия трябва да успоредно на въображаемата линия на пет метра 

разстояние от топката, за да провери евентуално навлизане от страна на вратаря. В случай 

на такова нарушение, ако не бъде отбелязан гол, третият съдия трябва да сигнализира за 

това съдията, като вдигне ръката си; 

2) при свободен удар, изпълнен от играч в собственото му наказателно поле, третият 

съдия трябва да остане успоредно на въображаемата линия на наказателното поле, за да 

провери дали топката е директно изритана от наказателното поле или не. В случай на 

нарушение, третият съдия трябва да сигнализира за това съдията, като вдигне ръката си. 



Текст в оригинал 

Here below you will find a CLARIFICATION on LAW 7. It has been agreed with the FIFA REFEREE 

DEPARTMENT and therefore it must be considered as an authentic FIFA interpretation.  

Finally, we send you some DISPOSITIONS regarding the counting of seconds and the positioning 

of the third referee which are now mandatory for all FIFA referees.  

Both the CLARIFICATION and the DISPOSITIONS were adopted during the last FIFA BEACH 

SOCCER WORLD CUP. 

 

CLARIFICATION LAW 7 : Ending the periods of play (Page 28 LOTG)  

The match or period of play ends when:  

- [...]  

- the ball touches the goalkeeper or  (to be interpreted or/and) another player in the defending 

team, the goalposts, crossbar or sand, crosses the goal line and a goal is / is not scored;  

- [...]  

- the ball touches another player (to be interpreted another player or other players) in the team 

playing the ball before crossing the team’s own goal line, in which case a goal is awarded.  

 

DISPOSITIONS FOR BEACH SOCCER REFEREES  

- The referee will count visibly the four seconds in case of free kicks  

- Position of third referee:  

1)  in case of free kicks near the opposing penalty imaginary line, the third referee should stay in 

line with the imaginary line at five meter distance from the ball, in order to check any eventual 

encroachment by the defending goalkeeper. In case of such an offence, if a goal is not scored, the 

third referee should signal it to the referee by rising his/her arm;  

2) in case of free kick taken by a player inside his/her penalty area, the third referee should stay 

in line with the imaginary penalty area line in order to check if the ball is directly kicked out of the 

penalty area or not. In case of an offence, the third referee should signal it to the referee by rising 

his/her arm. 

 


